De Duitse versie is eigenlijk geprezen om zijn eenvoud en prestaties bij het minimaliseren van luchtverontreiniging in de stad. Niettemin heeft het ook de handschoen opgepakt, vooral met betrekking tot oudere vrachtwagens, waarvan er veel al reden voordat het badgesysteem Milieusticker Frankrijk kopen werd geïntroduceerd. Eigenaren van deze auto’s, met name die met een laag inkomen, hebben het moeilijk gevonden om te voldoen aan de strenge uitlaatcriteria die vereist zijn om een milieuvriendelijke badge te krijgen. Dit heeft discussies gestimuleerd over het evenwicht tussen ecologische doelstellingen en sociale gelijkheid. Bovendien zijn de richtlijnen en wetten met betrekking tot milieustickers aanzienlijk ingewikkelder geworden, omdat steeds meer steden in Duitsland LEZ’s hebben geïntroduceerd, waardoor het voor automobilisten moeilijker is geworden om in de gaten te houden waar en wanneer ze mogen rijden.
Frankrijk heeft, net als Duitsland, het principe van lage-emissiezones ook verwelkomd als onderdeel van zijn initiatieven om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Het Franse systeem van milieustickers, genaamd “Crit’Air”, hanteert een vergelijkbaar concept, maar maakt gebruik van een andere strategie om vrachtwagens te classificeren. Het Crit’Air-systeem, dat in 2017 werd geïntroduceerd, categoriseert vrachtwagens in 6 verschillende groepen op basis van hun mate van vervuiling. De meest betaalbare groep, geclassificeerd als “Crit’Air 1”, is bedoeld voor elektrische en hybride vrachtwagens, terwijl de hoogst mogelijke groep, “Crit’Air 6”, is bedoeld voor de meest vervuilende vrachtwagens. Dit systeem, hoewel vergelijkbaar met de Duitse milieustickers, heeft enkele opmerkelijke verschillen. Een belangrijk verschil is dat het Franse systeem niet alleen rekening houdt met de conventionele uitlaatgassen van de auto, maar ook met de leeftijd, het type brandstof en verschillende andere aspecten.
Het principe van lage-emissiezones werd voor het eerst in Duitsland geïntroduceerd in het begin van de jaren 2000 als onderdeel van een uitgebreider Europees initiatief om luchtvervuiling in stedelijke gebieden te minimaliseren. Deze gebieden zijn gemaakt om de toegang tot bepaalde locaties van een stad of stedelijk gebied te beperken voor auto’s die de specifieke uitstootvereisten overschrijden. Het concept is om het aantal sterk vervuilende auto’s te beperken in een van de meest bewoonde en verkeersintensieve locaties, waardoor de luchtkwaliteit wordt verbeterd en onveilige uitlaatgassen worden verminderd. Hoewel het idee niet specifiek is voor Duitsland of Frankrijk, zijn beide landen daadwerkelijk koplopers geweest in het uitvoeren van LEZ’s op een groter bereik, waardoor ze de hoofdrol spelen in het geschil over stedelijke vervuiling en blijvende beweging.
Verminderde emissiezones (LEZ’s) in Europa zijn een cruciaal onderdeel geworden van initiatieven om stedelijke luchtvervuiling te bestrijden en de levensstijl in steden te verbeteren. Zowel Duitsland als Frankrijk, twee van de grootste en belangrijkste landen in Europa, hebben deze gebieden in verschillende steden uitgevoerd om de toegankelijkheid van extreem vervuilende auto’s te beperken. De rol van stickerlabels in deze initiatieven is met name belangrijk geweest. Deze stickerlabels, “ecologische badges” genoemd, zijn een cruciaal kenmerk geworden van stedelijke flexibiliteit in beide landen en dienen als een duidelijke indicatie van de ecologische invloed van een auto. Dit bericht ontdekt het idee van lage-emissiezones in Duitsland en Frankrijk, met de nadruk op de functie van deze ecologische badges, hun belang en hoe ze transportplannen in deze landen hebben gevormd.
In Duitsland heeft de introductie van de milieusticker, of “Umweltplakette”, een belangrijke rol gespeeld bij de uitvoering van deze gebieden. Sinds 2008 moeten auto’s die bepaalde Duitse steden met een hoge mate van luchtvervuiling binnenrijden, een milieusticker dragen. Deze stickers worden verstrekt op basis van de uitlaatgasgroep van de vrachtwagen, waarbij verschillende tinten staan voor verschillende niveaus van luchtvervuiling. Auto’s die voldoen aan strenge uitlaatgasnormen krijgen een milieusticker, die toegang geeft tot veel LEZ’s. Gele en rode stickers worden aangeboden aan vrachtwagens die voldoen aan de vereisten voor verminderde uitstoot, waarbij rood het minst milieuvriendelijk is. Het doel achter deze getinte groepen is om autobezitters aan te sporen om over te stappen op schonere vrachtwagens en ervoor te zorgen dat alleen degenen die voldoen aan de milieuvereisten op veilige locaties kunnen komen. Voor auto’s die niet voldoen aan de laagste uitlaatgasnormen, is de toegang tot deze gebieden volledig beperkt en wetsovertreders krijgen te maken met aanzienlijke straffen.